روز ملی حمل و نقل
سال 1361، بحران جنگ تحمیلی بر کشور ایران سایه افکنده بود. 26 آذر ماه، حدود صد کشتی حامل کالا در بنادر جنوبی برای تخلیۀ بار انتظار میکشیدند. از سویی بحران اتمام دخیرۀ کالای اساسی در کشور در شرف وقوع بود و از سوی دیگر، کشتیها در در معرض حملۀ عراق قرار داشتند. این مسائل موجب نگرانی مسئولان کشور شده بود. با دستور امام خمینی(ره) کامیونداران کشور در بسیج عمومی به مشارکت در تخلیۀ سریع بار کشتیها فراخوانده شدند. پانزده سال پس از زمان صدور این فرمان، شورای فرهنگ عمومی کشور پس از پیشنهاد وزارت راه و ترابری، با هدف آگاهسازی جامعه با نقش و جایگاه بخش حمل و نقل در اقتصاد ایران، از سال 1376، این روز را با این نام ثبت کرد.
حمل و نقل چیست
حمل و نقل در لغت یعنی جابهجایی انسان، حیوان و کالا از نقطهای به نقطۀ دیگر. حمل و نقل در دنیای امروز، بخشی از زیربنای اقتصادی هر کشوری را تشکیل میدهد. از جمله کشاورزی، خدمات، صنایع ، توریسم و … حمل و نقل فرآیند اقتصادی را توسعه میبخشد و خود در جريان توسعه دچار تغيير و تحول ميشود. اغلب کشورهای پیشرفتۀ جهان با بهبود وضعیت حمل و نقل، تلاش میکنند تا میان بخش های مختلف جامعه به بهترین شیوۀ ممکن ارتباط برقرار کنند.
جهان همواره به جابهجایی کالا نیاز خواهد داشت. دور افتادهترین نقاط جهان هم به کالاهای گوناگون نیاز دارند؛ بنابراین، حمل و نقل با فراهم کردن بستر آن قدرت خرید و فروش را افزایش میدهد و موجب گردش پول و سرمایه میشود. از طرفی، گسترش امکان مبادلۀ کالا، به تولید در مقیاس انبوه میانجامد و همین امر به کاهش قیمت نهادهها و افزایش خدمات منجر میشود. در نتیجه، رشد حمل و نقل در کشور، رشد اقتصاد و افزایش اشتغال را به همراه دارد.