پارک (شهرک) آموزش ترافیک
پارک (شهرک) آموزش ترافیکی مجازی که توسط موسسه آرین آویژه طراحی و آماده سازی شده است؛ محیطی آموزشی با هدف ارتقاء آگاهی و بهبود مهارت های ترافیکی کودکان و خانواده ها و عمل به قوانین و رفتارهای ایمن در عبور و مرور شهر است. ما در اینجا، سرفصل های آموزشی مختلفی در مورد ترافیک و قوانین راهنمایی و رانندگی گذاشتیم که در ادامه، آن ها را می بینید. محتوای آموزشی و گرافیک ها توسط موسسه فرهنگی هنری آرین آویژه تولید، طراحی و ارائه شده و حقوق مادی و معنوی آن، متعلق به این موسسه است.
خوشحال می شویم نظرات و پیشنهادات شما را بشنویم. برای ارتباط با ما کافیست به شماره 09027777001 پیامک دهید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
از بین حوادث و آسیب های گوناگونی که زندگی ما انسان ها را تهدید می کند، حوادث رانندگی از شایع ترین آن هاست که سالانه جان بسیاری از مردم جهان را می گیرد. اهمیت سوانح ترافیکی تا حدی است که WHOعنوان “Safe Roads” را برای روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۴ توصیه کرد و در ۲۱ هدف خود به مساله کاهش سوانح و حوادث تا سال ۲۰۲۰ اشاره کرده است.
بررسی ها در آسیا نشان می دهد، حوادث ترافیکی یکی از پنج علت اصلی آسیب کودکان است. کودکان در پی تصادفات جاده ای دچار برخی از اختلالات روانی مثل ترس، استرس و مشکلات رفتاری می شوند. همچنین حوادث ترافیکی، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم فراوانی بر اقتصاد ملی کشورها و قربانیان حادثه تحمیل می کند که شامل: هزینه های معلولیت دائمی، محرومیت از فرصت های آموزشی، مراقبت های بهداشتی، تعمیر وسیله نقلیه و هزینه غیبت از کار است. به این هزینه ها باید هزینه های اقتصادی طولانی مدت مرگ زودهنگام، توانبخشی، از دست رفتن سال های زندگی توام با سلامتی کودکان و ناتوانی برای کار را باید اضافه کنیم.
کودکان به دلیل ویژگی های جسمانی، روانی، رفتاری، الگوی مواجه، الگوهای بازی و زندگی در محیطی که بزرگترها برای خود ساخته اند، از گروه های آسیب پذیر در ترافیک هستند. به طور کلی سه نوع راهبرد برای پیشگیری از حوادث کودکان شامل محیطی، والدینی و آموزشی وجود دارد.
در رابطه با راهبرد آموزشی، تمهیدات بسیاری اندیشیده شده است که از آن میان می توان به پارک (شهرک) های آموزش ترافیک اشاره کرد؛ محیط هایی که با ماهیت و اهداف آموزشی شکل گرفتند و میزبان حضور کودکان و خانواده ها هستند.
همچنین مربیان در مهدهای کودک، پیش دبستانی ها و معلمان در مدارس می توانند با در اختیار داشتن محتوای مناسب و به کارگیری شیوه های مناسب، نکات ایمنی و مهم در عبور و مرور را به کودکان آموزش دهند.
تعریف عابرپیاده
در ماده ۱۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی مصوب سال ۱۳۴۷ پیاده بدینگونه تعریف شده: پیاده شخصی است که بدون استفاده از هر نوع وسیله نقلیه موتوری یا غیر موتوری حرکت میکند. آغاز و پایان تمام سفرها به صورت پیاده انجام می گیرد. به عنوان مثال برای رسیدن به ایستگاه اتوبوس یا اتومبیل پارک شده، یک سفرپیاده است.
تکالیف عابران پیاده در قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی
ماده ۲۱۵ آئین نامه راهنمایی وظایف نه گانه ای را برای عابرین پیاده برشمرده که عبارتند از:
- درمحل هایی که پیاده رو وجود دارد از سطح سواره رو استفاده نکنند.
- در محلهایی که پیاده رو وجود ندارد یا در صورت وجود، به دلایلی غیر قابل تردد باشد باید از منتهیالیه سمت چپ سواره رو و عکس جهت حرکت وسایل نقلیه، عبور نمایند. (به این ترتیب میتوان خودروهایی که از روبرو می آیند ببینند.)
- برای گذشتن از عرض راه، تنها از گذرگاههای پیاده، پلهای هوایی و گذرگاههای زیرزمینی مجاز عبور نمایند.
- از دویدن، پریدن و ورود ناگهانی به سطح سوارهرو خودداری کرده و مراقب حرکت وسایل نقلیه باشند.
- از حصار آزادراهها نگذرند و در بزرگراهها و خیابانها از لابلای درختان و گلبوتههای حاشیه و میانه راه عبور نکنند.
- در تقاطعها با روشن شدن چراغ سبز عابر، حرکت نمایند و هنگامی که چراغ عابر قرمز بود، عبور نکنند.
- از موانع و خط کشی خطوط ویژه، سواره رو خیابانها و میدانها عبور نکنند.
- در بزرگراهها و خیابانهای اصلی، از خارج از گذرگاههای تعیین شده عبور نکنند.
- درسواره رو خیابان برای سوار شدن به وسیله نقلیه و همچنین صحبت کردن یا خرید و فروش با راننده یا سرنشینان وسایل نقلیه، توقف نکنند.
برای مطالعه ادامه نکات ایمنی عابر پیاده می توانید به کتاب موسسه ما در این زمینه مراجعه بفرمایید.
دوچرخه
دوچرخه وسیله نقلیه ای ارزان و مناسب برای سفرهای کوتاه شهری است. استفاده از دوچرخه باعث صرفه جویی در مصرف سوخت می شود. به هنگام حرکت یا پارک فضای کمی را اشغال می کند. قیمت آن ارزان است، هزینه نگهداری آن بسیار کم بوده و بالاخره علاوه بر استفاده به عنوان یک وسیله نقلیه بدون آلودگی، به منزله یک ورزش پر تحرک به شمار می رود.
مقررات ویژه دوچرخه سواران در آیین نامه راهنمایی و رانندگی
در آیین نامه و قوانین راهنمایی و رانندگی، بسیاری از قوانین دوچرخه با موتورسیکلت ها یکسان است. به همین دلیل در متن زیر، کلمه موتورسیکلت را هم خواهید دید.
ماده ۷۷- دوچرخه باید دارای تجهیزات زیر باشد:
- یک چراغ سفید درجلوکه تا مسافت ۱۵ متری جلوی آن را به قدرکافی روشن سازد.
- یک چراغ با نور قرمزدر عقب که از فاصله ۱۵۰ متری دیده شود.
- یک چراغ قرمز شب نما در عقب که نور وسایل نقلیه پشت سر را از فاصله ۲۰ متری منعکس نماید.
- یک زنگ یا بوق که صدای آن از فاصله ۳۰ متری شنیده شود. نصب و استعمال زنگهای صوتی یا آژیر یا بوق خطر برای دوچرخه ها ممنوع است.
- ترمزی که به محض گرفتن آن، دوچرخه متوقف گردد.
سایر نکات ایمنی برای دوچرخه سواری را می توانید از طریق کتاب موسسه آرین آویژه دریافت نمایید. (علامت های تغییر جهت، مسیر ویژه، وسایل ایمنی، دوچرخه سواری ایمن در معابر شهری و …)
تعریف حمل و نقل عمومی
حمل و نقل عمومی، تمامی سیستم های حمل و نقلی را در برمی گیرد که دارای مشخصه های زیر باشند:
- مسافران در ماشین مالکیتی خود شان سفر نکنند.
سفر به صورت جمعی انجام شود نه انحصاری. به همین علت است که در بسیاری از کشورها، تاکسی را جزو حمل و نقل عمومی محسوب نمی نمایند.
رفتارهای صحیح در حمل و نقل عمومی و نیمه عمومی
- برای استفاده از مترو، اتوبوس و BRT از بلیت های مخصوص استفاده می کنیم. با استفاده از کارت بلیت های الکترونیکی و اعتباری می توان در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنیم. وقتی از کارت الکترونیک اتوبوس و مترو استفاده می کنیم احساس می کنیم که شهروند مسئولی هستیم.
برای تهیه بلیت های الکترونیک و آشنایی با انواع آن می توانیم به سایت سرویس های شهروندی شهرداری تهران، http://eticket.tehran.ir مراجعه کنیم.
علاوه بر اینکه می توانیم از طریق وبسایت فوق می توانیم بلیت تهیه کنیم؛ در داخل ایستگاه های مترو هم می توان این نوع بلیت ها را خرید و یا شارژ کرد.
- قبل از آغاز سفرمان با حمل و نقل عمومی، ایستگاه ها را شناسایی کنیم.
- برای مسیریابی به نقشه های خطوط و تابلوهای راهنمای نصب شده در ایستگاه ها و قطارها توجه نماییم.
- به تابلوها و برچسب های ایمنی و هشدار دهنده نصب شده در ایستگاه توجه نماییم و آن ها را کاملاً رعایت کنیم.
سایر نکات ایمنی برای حمل و نقل عمومی را می توانید از طریق کتاب موسسه آرین آویژه دریافت نمایید. (اولویت تشستن، خطوط زرد، پیام ها، سکوها و پله های برقی و …)
سرویس مدرسه
سرویس مدرسه، خودرویی عمومی است مانند اتوبوس، مینیبوس، ون و سواری که برای رفت و آمد دانشآموزان مدارس اختصاص داده شده است و دارای علائم مشخصکننده و تجهیزات لازم می باشد.
نکات مهمی که دانش آموزان در استفاده از سرویس مدرسه باید رعایت کنند:
- وقتی منتظر سرویس مدرسه هستیم، در محلی امن برای مثال پیاده رو و دور از رفت و آمد ماشین ها در انتظار سرویس مدرسه خود باشیم.
- نباید پشت سرویس مدرسه بدویم چون ممکن است موقع دور یا نزدیک شدن ما به سرویس، راننده ما را نبیند.
- تا وقتی که سرویس کاملاً متوقف نشده، درب آن باز نشده و راننده اجازه ورود نداده است، سوار سرویس نشویم.
- سرویس مدرسه هم مانند یک کلاس است و راننده معلم آن. پس حتماً به حرفهای راننده توجه کنیم.
سایر نکات ایمنی برای سرویس مدرسه را می توانید از طریق کتاب موسسه آرین آویژه دریافت نمایید.
در این بخش، به نکات ایمنی حضور کودکان به عنوان سرنشین در خودرو می پردازیم.
نکات ایمنی سرنشین خودرو
- در قوانین راهنمایی ورانندگی (ماده ۲۲۰)، نشستن افراد کمتر از ۱۲ سال در صندلی جلوی خودرو ممنوع شده است. همچنین در این ماده آمده است که رانندگان و سرنشینان وسایل نقلیه موظفند هنگام حرکت وسیله نقلیه کمربندهای ایمنی خود را بسته نگاه دارند.
- کودکان نباید موقع حرکت اتومبیل بر روی پای افراد بزرگتر بنشینند، بلکه باید بر روی صندلی مخصوص به خود قرار بگیرند. در آغوش نگه داشتن نوزاد در خودرو به هیچ وجه توصیه نمیشود. چرا که با جزئی ترین تصادف ممکن است به کودک آسیب وارد شود. اگر نیاز است که به کودکان توجه کنیم، در محل ایمنی توقف کرده و هیچگاه سعی نکنیم که در هنگام رانندگی کودکان را در آغوش بگیریم.
- صندلی عقب ایمنترین محل برای کودکان است. از گرفتن آنان در آغوش، نشاندن در صندلی جلو، بیرون از صندلی مخصوص کودکان و پشت شیشه اتومبیل اجتناب کنیم.
سایر نکات ایمنی برای سرنشین خودرو را می توانید از طریق کتاب موسسه آرین آویژه دریافت نمایید.
پارک ترافیک منطقه ۴ تهران: بزرگراه شهید باقری، بلوار استقلال، چهارراه توحید، پارک پلیس شمالی، ضلع شمال شرقی، پارک آموزش ترافیک.