0

کم‌تحرکی در کودکان

کم تحرکی در کودکان

روزگاری کودکان در حیاط بزرگ و دل‌باز خانه‌ها دور هم جمع می‌شدند؛ این سو و آن سوی می دویدند و دلی سیر بازی می‌کردند. اما امروز، با تغییر سبک زندگی و ورود به عصری تازه، چنین تصویری بیشتر به خاطرات دوران کودکی بزرگ‌ترها بازمی‌گردد. کم تحرکی در کودکان این روزها آن قدر جدی شده است که می‌ترسیم که در آیندۀ نزدیک با طغیان بیماری‌های قلبی و جسمی آن هم در سنین جوانی مواجه شویم.

بیشترِ کودکان عصرِ جدید، به‌خصوص شهرنشین‌ها از چنین نعمتی بی‌بهره‌ مانده‌اند و فضای اطراف آن‌ها به چهاردیواری آپارتمانی کوچک محصور است. فرهنگ آپارتمان‌نشینی هم اجازه نمی‌دهد که کودکان با خیال راحت بالا و پایین بپرند و به‌دل‌خواه بازی کنند؛ در نتیجه، ساعت‌ها به تماشای برنامه‌های تلویزیونی می‌نشینند یا به انواع بازی‌های کامپیوتری و موبایلی سرگرم می‌شوند. از طرفی، بیشتر فعالیت‌های امروز از درس‌خواندن تا کار و تفریح با گوشه‌ای نشستن انجام می‌شوند. مردم برای جابه‌جایی از انواع وسایل حمل و نقل استفاده می‌کنند و باز هم می‌نشینند تا به مقصد برسند!  گویی کم‌تحرکی بخش جدانشدنی زندگی اکنون به‌خصوص برای کودکان شده است.

 

 

یک جا نشستن کودکان

 

کودکِ شما چند ساعت از روز را روی تخت دراز می‌کشد و پشت میز و روی مبل می نشیند؟ آیا به همین میزان هم با گروه هم‌سن‌و‌سال خود ارتباطِ رو در رو برقرار می‌کند؟ یا ساعتی را به بازی‌های پرتحرک می‌گذراند؟ پاسخِ این سؤالات می‌تواند تصویری از سلامتی جسمی و روانی کودک در آینده ترسیم کند.

هرچند کودکان در علاقه‌مندی‌ها و استعداد‌ها با یکدیگر تفاوت دارند، حذف فعالیت و تحرک از زندگی آنان، آسیب‌هایی بسیار جدی به با‌ر می‌آورد که در صورت ادامه تا سنین بزرگ‌سالی به‌راحتی جبران‌پذیر نیستند.

چاقی، چربی و فشار خون بالا، ضعف ماهیچه‌ها و استخوان‌ها، بلوغِ‌ زودرس،  کاهش توان جسمانی و بیماری‌های قلبی گوشه‌ای از آسیب‌هایی هستند که کم‌ تحرکی در کودکانِ به فرزند نازنین شما تحمیل می کند!  کودکانِ کم‌تحرک ممکن است افسردگی و کاهش عزت نفس را هم تجربه کنند.

 

چاقی کودکان

اما قرار نیست بگذاریم وضعیت همیشه به همین شکل پیش برود! پس راهکارهایی مطرح می‌کنیم تا سالم بمانیم، سالم زندگی کنیم و نسلی سلامت را تا آینده پیش ببریم. راهکارهایی که هم برای کودکان و هم برای والدین راه‌گشا باشد.

 

خودتان هم الگوی کودکان باشید

کم تحرکی در کودکان ممکن است کاملا از سبک زندگی والدین برخاسته باشد. اگر شما ساعت‌ها در فضای مجازی وقت می‌گذرانید و در حالی که روی مبل لم داده‌اید، هیچ سریالی را از دست نمی‌دهید، نمی‌توانید از کودک خود انتظار داشته باشید، از تبلت و کامپیوتر دست بکشد و این‌طرف و آن‌طرف برود!

برای تماشای تلویزیون و برنامه‌هایی که کودک دوست دارد، زمانی مشخص تعیین کنید. به همراه کودک برای ساعت‌های دیگر برنامه‌ریزی کنید تا بیکاری عامل دلتنگی برای تبلت و موبایل نباشد!

 

بی‌توجهی والدین به حد مصرف تلفن همراه

 

برای کودک زمان بگذارید

بیشتر کودکان از هم‌بازی‌شدن با دیگران لذت می‌برند. زمانی را در طول روز فقط به کودکان اختصاص دهید. در این زمان، وسایل الکترونیکی را کنار بگذارید و تلویزیون را خاموش کنید. به جای آن تمام توجه خود را به کودک بدهید. هم گام او شوید و بازی کنید. علاوه بر این، می‌توانید یک روز را در هفته به بازی و ورزش خانوادگی در خارج از خانه اختصاص دهید. خوراکی‌های سالم و خانگی بردارید و چند ساعتی را در طبیعت یا پارک نزدیک خانه در کنار هم خوش بگذارنید.

 

گاهی پیاده‌روی را انتخاب کنید

آیا قرار است همیشه مقابل منزل سوار ماشین شوید و در مقصد پیاده شوید؟ بخشی از مسیر را تا مهد و مدرسه و محل کار به همراه کودک پیاده بروید.

 

جلوگیری از کم تحرکی در کودکان
جلوگیری از کم تحرکی در کودکان

علاقه و هوش ورزشی کودک را بیابید

گزینه‌های بسیاری برای رشته‌های ورزشی کودکان پیش روی شما است. حتی می‌توانید به همراه کودک در یک کلاسِ ورزشی ثبت نام کنید و در کنار یکدیگر پیش بروید؛ اما اگر کودک شما هنوز بسیار کوچک است، به گزینه‌های دیگری از جمله بازی و ورزش‌های خانگی هم فکر کنید. بازی‌هایی که به‌راحتی حتی با تعدادی کتاب و صندلی هم انجام‌شدنی هستند. حرکات کششی هم می‌توانند کودکان را از انفعال مطلق در خانه بیرون بیاورند. به خاطر داشته باشید که به هر حال قرار است کودک تحرک داشته باشد؛ ولو آن را از مقدار کم آغاز کند. همچنین بدن ظریف کودکان نباید با ورزش‌های سنگین و نامناسب برای سن آن‌ها آسیب ببیند. می‌توانید مقالۀ تقویت هوش حرکتی در کودکان را از این صفحه بخوانید

اگر کودک شما به رشتۀ ورزشی خاصی علاقه ندارد، می‌توانید به سراغ تمرین‌های ورزشی کلی در قالب بازی بروید.

 

برای آشنایی با چند بازی تحرکی کودکانه و خانگی این صفحه را بخوانید.

 

دوچرخه‌سواری؛ مفرح، جذاب و سالم

بیشتر افراد از جمله کودکان از دوچرخه‌سواری لذت می‌برند. اگر کودک شما کمتر از پنج سال دارد، دوچرخه‌های تعادلی زینۀ بسیار خوبی برای توانمندسازی کودکان نوپا هستند.  برای دیگر کودکان و نوجوانان هم دوچرخه‌سواری فعالیتی مفرح و سالم است. البته در صورتی که این ورزشِ جذاب را از پایه به شکل اصولی بیاموزند و نکات ایمنی را همواره رعایت کنند.

برای اطلاع از کلاس‌های دوچرخه‌سواری آرین‌آویژه، مخصوص والدین و کودکان آموزش دوچرخه‌سواری از مبتدی تا پیشرفته را بخوانید.

 

دوچرخه تعادلی

 

در سبک تغذیۀ خانواده تجدید نظر کنید

اگر فست‌فود و سرخ‌کردنی‌ها پای ثابت سفرۀ شما هستند، تنبلی کودکان خانواده را هم بپذیرید. کسانی که در برنامۀ غذایی خود مواد سالم را می‌گنجانند، گرایش بیشتر به انجام فعالیت‌های بدنی دارند. بیشتر احساس سبکی می‌کنند و در انجام فعالیت‌های روزمرۀ خود چابک‌ترند.

کودکان اغلب عادات غذایی را از شما دریافت می کنند. پس با پایه‌ریزی عادات سالم، بزرگسالی سالمی را برای فرزندان دلبند خود رقم بزنید. می‌توانید همراه کودکان به خرید میوه و سبزیجات بروید و آن‌ها را در فرآیند انتخاب مواد سالم شرکت دهید. شریک‌کردن کودک در چیدن مواد غذایی در بشقاب و تزئین غذا با رنگ‌های متنوع میوه و سبزیجات هم می‌تواند او را به خوردن غذا تشویق کند.

تغذیه سالم کودکان و جلوگیری از کم تحرکی در کودکان
تغذیه سالم کودکان و جلوگیری از کم تحرکی در کودکان

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *