طرح ایمنی ترافیکی سفرهای نوروزی ۱۴۰۳
جلسۀ کمیته هماهنگی اجرای طرحهای ویژه ترافیکی نوروز 1403، با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور و نمایندگانی از وزارت بهداشت، سازمان راهداری، اورژانس، جمعیت هلال احمر و جمعی از دیگر حاضران برگزار شد. سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا، اعلام کرد برابر آمارهای رسمی، متاسفانه 1217 نفر در پی تصادفات رانندگی در جریان سفرهای نوروزی 1402، جان خود را از دست دادند. که نسبت به سال گذشته افزایش شش درصدی را نشان میدهد.
وی افزود: 64درصد از علت این تصادفات در ایام نوروز، مربوط به خستگی و خوابآلودگی و همچنین سرعت بالا بود. این دو عامل به راحتی پیشگیری است و امیدوارم که رانندگان این موارد را جدی بگیرند. استانهای فارس، سیستان و بلوچستان و خراسان در طرح نوروزی 1402 بیشترین تصادفات و استانهای البرز، یزد و ایلام کمترین تصادفات جادهای را به خود اختصاص دادند. 68 درصد از مصدومیتهای تصادفات جادهای به دلیل نبستن کمربند ایمنی از سوی سرنشینان در خودروها رخ داده یا تشدید شده است. بستن کمربند ایمنی برای تمامی سرنشینان خودروها در جاده ها الزامی است.

اولویت کاهش جانباختگان است
سردار حسینی به اقدامات و برنامهریزیهای پلیس برای نوروز 1403 پرداخت و اظهار کرد اولویت اول ما کاهش جانباختگان، مصدومان و تصادفات است. همه دستگاهها باید در این خصوص فعال باشد. در طرح نوروزی امسال که از 24 اسفند آغاز خواهد شد، بالغ بر 87 هزار نفر از دستگاههای مختلف از پلیس راهور گرفته تا راهداری و اورژانس و هلال احمر و امدادخودروها و … در حالت آمادهباش قرار دارند. اما این آمادهباش کافی نیست. طرف دیگر مردم هستند که از آنها خواهش میکنیم قوانین و مقررات را رعایت کنند. در نوروز 1403، مدیریت و کنترل سرعت متوسط به طور دقیق رصد و اعمال خواهد شد و هیچ گذشت و اغماضی نخواهد شد و رانندگان مرتکب تخلفات پر خطر در نوروز از سفر باز خواهند ماند.
وی پیشنهاد کرد: برای طرح نوروزی یک کمیته مشترک متشکل از سازمان مدیریت بحران، سازمان امدادونجات، راهداری و پلیس راهور تشکیل شود تا در لحظه در مورد شرایط و وضعیتی که ایجاد میشود، تصمیمگیری شود. به عنوان مثال اگر هشدار سطح نارنجی یا قرمز صادر شد باید در کمترین زمان ممکن اقدام و تصمیمگیری شود.
وی افزود: امیدواریم با اجرایی شدن طرح کروکی الکترونیک مردم راحتتر بتوانند خسارات خود را از تصادفات و شرکتهای بیمه بگیرند.
آمار تکاندهندۀ پزشکی قانونی
سازمان پزشکی قانونی با اعلام این که در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، ۱۰ هزار و ۷۲۰ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند، به آمار زیر اشاره کرد:
این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱، که آمار تلفات نه هزار و ۹۰۴ نفر بود، ۸.۲ درصد افزایش یافته است.
از کل تلفات تصادفات، 8 هزار و 406 نفر مرد و دو هزار و 314 نفر زن بودند.
7 هزار و 338 نفر در تصادفات برون شهری، دو هزار و 588 نفر در حوادث رانندگی درون شهری و 654 نفر نیز در مسیرهای روستایی جان خود را از دست دادهاند.
استان های فارس با 861، سیستان و بلوچستان با 797 و تهران با 763 و استان های ایلام با 110، کهگیلویه و بویراحمد با 122 و اردبیل با 138 فوتی به ترتیب بیشترین و کمترین آمار کشته های تصادفات را در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ داشته اند.
همانند گذشته، بیشترین تعداد تلفات حوادث رانندگی، با توجه به افزایش حجم سفرها، عمدتاً در شهریور ماه ثبت می شود.
شهریور امسال با ثبت دو هزار و 51 کشته تصادفات (هزار و 572 مرد و 479 زن) در مقایسه با دیگر ماه های سال بیشترین آمار تلفات را داشته که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱ چهار درصد افزایش یافته است.
طبق بررسی آمار تصادفات ده سال گذشته، در هیچ ماهی تعداد تلفات ناشی از تصادفات به دو هزار نفر نرسیده، در حالی که در شهریور امسال متاسفانه دو هزار و 51 نفر بر اثر تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده اند.
تعداد مصدومان حوادث رانندگی که به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کرده اند نیز در شش ماهه امسال رشد 3.7 درصدی داشته است. در این مدت 201 هزار و 542 مصدوم تصادف به مراکز پزشکی قانونی در سطح کشور مراجعه کرده اند که 142 هزار و 175 نفر آنان مرد و 59 هزار و 367 نفر زن بودند.
سردار حسینی با گلایه از وضعیت راهها و نقاط حادثهخیز و تلاش پلیس راهور برای شناسایی و اصلاح آنها، گفت این که ایمنی یک جاده هم در پیشگیری از حادثه و هم در هنگام وقوع حادثه، نقش پررنگی در کاهش خسارت دارد، انکار نمیکنیم و اصولا طراحی راه و استانداردهای آن باید بهگونهای باشد که اجازه وقوع تصادف را به راننده ندهد و اگر تصادفی هم اتفاق افتاد، بتواند خسارتها را به حداقل برساند. سال گذشته، در جلسات مشترکی با کمیسیون راه و سازمان راهداری و حملونقل جادهای، به این توافق رسیدیم که از حدود سههزارو ۵۰۰ نقطه حادثهخیز، رفع خطر ۸۷۷ نقطه پرتصادف شناسایی شده، نیازمند پنج هزار میلیارد تومان اعتبار و دو سال زمان است، اما تاکنون این مبلغ به سازمان راهداری پرداخت نشده است و مطمئنا برطرفکردن و اصلاح این نقاط، میتواند بخش قابلتوجهی از تصادفات جادهای را کاهش و ایمنی راهها و جادههای کشور را افزایش دهد.